DNG360 

 NYA TIDENS   SKOLA

  DRÖM
KLUBBEN
 

 NYHETER 

 GENUS
 LIKABEHANDLING
 

 WEBSHOP 
MATERIAL

 KONTAKTA
OSS

 

NYA TIDENS SKOLA
Vår vision är att skapa världens bästa skola

Vildaförlags krammärkta barn & ungdomsböcker

 

Bra böcker för alla

Vilda Förlag har specialiserat sig på att ge ut kvalitativ skönlitterär litteratur som samtidigt är granskad ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Det vi kallar  K R A M m ä r k n i n g .

Det har vi gjort för att vi tror att det spelar roll vilka som gestaltas i böcker som barn och unga läser och hur de gestaltas. Det betyder också att våra böcker samspelar med förskolans och skolans läroplaner.

 

Vill du ha böcker som samspelar med förskolan och skolans läroplaner?

Vill du läsa böcker som roar samtidigt som de medvetet vill vara med och skapa igenkänning och empati för fler?

Pris: 100 kr + moms

Ritboken Det var en gång 30 kr + moms

Vad vill du bli när du blir stor?
Vilken är din favoritsak?
Vad gillar du att göra?

En för 30 kr eller 3 för 100 kr + moms

Beställ här via mail

 

 


 

böcker för alla

... kollade ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Inspirerande böcker för lika värde och oändliga möjligheter!


 

VERKTYGSBÖCKER för förskola & skola!

Trilogi om möjligheter

– tre KRAMmärkta barnböcker om vad man kan göra och bli!

 

Pamela von Sabljar som är en av grundarna bakom Vilda Förlag tar här fasta på sin utbildning som genuspedagog och de önskemål hon tagit emot under sina utbildningar av pedagoger inom förskola och skola.

Resultatet är tre så kallade ”verktygsböcker” som hjälper läsaren att frigöra tanken från vad som anses möjligt och inte. Böcker som inspirerar barnet att utgå från sina egna individuella lustar och intressen.

 

”Vad vill du bli när du blir stor?”

”Vad gillar du att göra?”

”Vilken är din favoritsak?”

 

är alla böcker som lockar till samtal både hemma mellan förälder och barn och inom förskola och skola.

 

Böckerna är fantasifullt illustrerade av Janette Bornmarker som tidigare gjort bejublade illustrationer till Vilda Förlags ”Jonathan & Kroppen” (2007).

 

Pamela von Sabljar är genuspedagog och driver Elfte steget som utbildar och föreläser om ”jämställdhetsarbete” både inom förskola och skola liksom i privat och offentlig sektor. Hon har tidigare skrivit två läroböcker i ämnet, samt barnboken ”Vilda i Asien” (2007) om resande ur ett barns perspektiv.

 

 

”Hellre tusen myggbett”

– historier om barns upplevelse av skilsmässa

 

Nära 30 % av alla barn har föräldrar som inte bor ihop. Separationer och skilsmässor är vanliga, men ändå talas det så lite om dem och bilden av kärnfamiljen som den enda familjeformen är stark. Den här boken vill ge röst åt många barns upplevelser, skapa igenkänning, förståelse och öppna upp för samtal.

 

Annas föräldrar skilde sig och sålde sommarstugan. Nu blir det aldrig mer några lyckliga somrar där. Eller?

 

Habibs familj består av tolv personer som bor ihop. Krille bor varannan vecka hos pappa och varannan vecka hos mamma. Han tycker att alla skulle kunna bo ihop!

 

Efter att Saras pappa och mamma separerat har det bara varit dåliga jular. Det är hon trött på. Nu har Sara en plan …

 

Innehållet i den här boken har funnits länge och hörts av många barn. Det är först nu på initiativ av organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar och med stöd av Allmänna Arvsfonden som familjerättssekreteraren Stephen Bjars historier hittat in mellan pärmarna på en riktig bok. Tidigare har de använts som skönlitterära underlag för diskussioner i grupper med barn vars föräldrar separerat.

 

Boken ”Hellre tusen myggbett” visar tre olika upplevelser av föräldrars separation och tack vare Stephen Bjars berättarglädje är de lika läsvärda oavsett läsarens egna referenser till ämnet.

 


Böckerna är illustrerade av Tina Landgren som tidigare bland annat deltagit i Vilda Förlags uppmärksammade illustratörsantologi ”Magic, Cilla & Baby – ramsor om tjejer, killar och grejer” (2007) skriven av Eva Lundgren.

 

Stephen Bjar arbetar på familjerättsbyrån i Västerås, bland annat med barngrupper men också med vårdnads- och faderskapsutredningar. Han har mångårig erfarenhet av barns upplevelser av separationer och syftet med boken är både att roa, beröra och hjälpa till i en läkningsprocess. Boken kan läsas av vem som helst, men innehåller även text som riktar sig till den yrkesverksamme inom skola eller familjerätt.

 

Boken har även delar med frågor som riktar sig till barnen och som kan användas i gruppsamtal, liksom text som riktar sig till pedagoger och till föräldrar.

 

 

 

”Det var en gång … en ritbok”

– den första genusgranskade ritboken!

 

Ritböcker är oerhört populära bland barn i förskole- och lågstadieålder. Just därför är det så klart viktigt att bilderna inte bara är fantasieggande utan också utmanar traditionella och förminskande föreställningar om kön. Med ritboken ”Det var en gång … en ritbok” visar Amalthea Sandalh att man kan rita roligt och nyskapande på samma gång!Isporten & Väktaren

– den första KRAM-märkta läseboken!


Jonna Berggren debuterar med den första i en serie böcker om Isporten och vännerna Johanna och Mads som upptäcker oanade förmågor och en passage till en annan värld, Islandet.

 

Det här är en spännande och lättläst bok för barn i 7 till 12-årsåldern och Vilda Förlags första bok som riktar sig till lite äldre barn. En målgrupp som lika mycket som de yngre behöver bra historier som samtidigt utmanar föreställningar om vem som kan göra vad.

 

Jonna Berggren är verksam som lärare i södra Sverige och låter böckerna utspela sig i sitt eget samhälle Frillesås vid kusten mellan Varberg och Göteborg, och kanske finns det en dold Isport där i verkligheten också? Bara vi tittar ordentligt …

 

 

Vildas  tidigare titlar:

Vovven Moa går på toa

medan vovven Zlatan lirar på gatan …

 

 

 

Rim och ramsor för små barn och stora hundälskare …

Illustratören Emma Göthner gör här en storslagen debut med sina humorfyllda tolkningar av Karin Salmsons enkla med finurliga rim om hundar i olika situationer.

 

"... För de ännu mindre barnen har Vilda förlag, som för övrigt gav ut den fina ABC-boken ”Magic, Cilla och baby – ramsor om tjejer, killar och grejer” i höstas, gett ut en liten rolig rimbok. Det är Karin Salmson, som driver förlaget, och illustratören Emma Göthner som står bakom Vovven Moa går på toa. Precis som förlagets andra böcker är det Krammärkt, vilket betyder att boken är granskad ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Det är alltså ingen slump att de hundar vi får möta är sådana som Kjell i förklädet, Elisa som råkar fisa, Sonny cirkusprinsessan, Per som är kär och vovvarna Pela och Memmeth.Eftersom barnlitteratur i regel är bräddfylld av könsschabloner, är det en oerhörd befrielse att som läsande förälder för en gång skull slippa skämmas över ett skevt vuxenperspektiv. Genuskurs åt förläggarna och mer krammärkning, tack. Vilda får gärna stå för utbildningen.Och bjuds det därtill så fina nödrim som ”Vovven Zlatan lirar på gatan”, är åtminstone jag mer än nöjd.

Johan Malmberg Helsingborgsdagblad 5 Maj 2008

 

 


Första ABC-boken där Q står för queer

 

      Följ med på en spännande resa genom hela alfabetet. På färden från A till Ö träffar vi bland annat annorlunda Sara, coola Cilla, discodivan Dorinell, elektriska Ellinor, originelle Olle och Özkan med sin önskedröm.

      I ”Magic, Cilla och Baby” är alla känslor tillåtna, stora som små, glada som ledsna, vilda som hemliga. Skriven på ett modernt språk som lockar till läsning blir Eva Lundgrens ABC-bok ett verktyg för att diskutera alla ord och känslor som annars sällan får vara med i böcker.

 

      Inte mindre än 20 av landets mest intressanta illustratörer medverkar i Magic, Cilla & Baby. Resultatet är en modern ABC-bok som inte liknar något som publicerats tidigare.

      De flesta av illustratörerna är väl etablerade inom design, reklam, mode, barn- och vuxenillustration. Det blir inte bara i text som Magic, Cilla & Baby utmanar gamla konventioner och bejakar mångfald.

 

 

 

 

”Dramatik, fart och fläkt utmärker i hög grad debutanten Eva Lundgrens ABC-bok Magic, Cilla & Baby – ramsor om tjejer, killar och grejer. Här finns en frisk uppkäftighet i språket, där slanguttryck blandas in i verserna. Illustrationerna förtjänar ett särskilt omnämnande. För dem svarar ett tjugotal konstnärer, hämtade inte bara från barnlitteraturområdet utan även från reklam-, design- och modevärlden. Bildmässigt är det alltså en stor variation beträffande tekniker och stilar. ”Magic, Cilla & Baby” är en annorlunda och humoristisk ABC-bok. Den roar och kan säkert också utmana en och annan läsare, vilket väl just är meningen” Lena Kåreland, SvD

 

”Denna abc-bok förtjänar en plats överallt där det finns intresse för nutiden, språket och konsten. … Magic, Cilla och Baby har goda förutsättningar att bli en av denna generations stora klassiker.”
Lektör Karin Lögdberg, BTJ-häfte nr 12 2007

 

 

Ålder: 4 – 16 år

 

    

 

Olika men lika värda i Jonathan & Kroppen

Jonathan ser sin kompis Charlies mamma i duschen och börjar fundera över kroppar … nakna, långa, bongotrummsmagar, gamla, skäggiga, långhåriga … Ingen kropp är den andra lik. I ”Jonathan & Kroppen” får vi genom Janette Bornmarkers pricksäkra illustrationer se de flesta sorters kroppar och möjlighet att prata om olika kroppar utan att rangordna dem.

 

Författare är Karin Salmson, 31 år och delägare i Vilda Förlag. Hon är även verksam journalist och har nyligen utkommit med boken ”Makalösa Föräldrar – en bok om och med ensamstående familjer”, samt står bakom Uppdrag: Mamma och Uppdrag: Familj.

 

 

”Författarinnan Karin Salmson skänker ett behagligt och muntert budskap, att ingen kropp är den andra lik, vilket känns som en härlig kontrast till all den kroppsfixering och skönhetsideal som pulseras ut av media. … Denna rara bilderbok passar utmärkt som underlag för vidare diskussion, både på förskoleklass och lågstadieskola.” Lektör Sofia Carlenberg, BTJ-häfte nr 12, 2007

 

Som vuxen uppskattar jag enkelheten som gör att barnen inte förstår hur finurligt pedagogiskt det hela är upplagt. Och kvalitén i text och bilder kring ett ämne som barn funderar mycket på gör att diskussionsfrågorna längst bak inte behövs. De kommer faktiskt av sig själv. Och visst är det så en bra barnbok ska vara: samhällsinriktad, ärlig och riktad mot barns uppriktiga nyfikenhet.” Stéphanie Green, Yelah. 

 

Ålder: 4 – 9 år

 

 

 

Första mötet med Vilda

Vilda är en alldeles vanlig tjej med en ovanligt resglad familj – den här gången har de luffat runt i Asien och lyssnat på pruttar, skrämts av giftiga tusenfotingar, jagats av apor och varit på sköldpaddsdagis.

 

Vad innebär det att resa för ett barn. Upplevelserna skiljer sig ofta från de vuxnas. Följ med Vilda och hennes familj på ett spännande äventyr i en resa genom Vildas minnen illustrerade av Carl-Fredrik Carlson.

 

Det här är Pamela von Sabljars första bok om Vilda, vi kommer att få följa med henne i vardagen i många böcker framöver. Pamela är den andra av delägarna i Vilda Förlag och hon är verksam som genuspedagog och har tidigare skrivit metodböcker för jämställdhetsarbete inom förskola och skola.

 

 

”Vilda tänker på familjesemestern i Asien, medan hon väntar på att maten ska bli klar. Det är förstås pappa och ingen annan som slamrar i köket.Vilda återupplever Thailand och dess härliga stränder, den kryllande marknadsgatan i Bangkok, tågresan till Malaysia och vistelsen på en liten ö utan vare sig bilar, motorcyklar eller vanliga cyklar. Människor, miljöer, ovanliga fortskaffningsmedel, natur och djurliv; allt ses och skildras med barnets oförvillade blick. Det är livfullt, innehållsrikt och lagom dramatiskt med välgjorda och detaljrika illustrationer i akvarell.” Lena Kåreland, SvD

 

”Text och bild är flätade i varandra och utgör en fin helhet, de delar också lika på sidutrymmena. Tillsammans uttrycker de Vildas nyfikenhet och upptäckarglädje kryddad med en stor portion humor. Detta är den första boken om Vilda, fler är planerade – vilken tur, för Vilda är en trevlig och rolig bekantskap!”
Inger Lindberg. BTJ-häfte nr 12, 2007

 

 

Ålder: 4 – 9 år

 

 

  

Sandalerna 

 

”Till förskolan han gick stolt och rak i rygg

Men barnen skratta och peka – hade han varit stygg?

De fnissade, buade och mot varandra nicka:

Kolla! Han är ju en FLICKA!!!”

 

Vad händer när lillebror ärver storasysters rosa sandaler?

 

Det är en är en bok om ett barn som fattat att vem du är inte bestäms av vilken färg du bär. Ett barn som har friheten att vara sig själv, modet att gå egna vägar och hittar styrkan i att våga!

 

Sjuksköterskan Anna Hedvall bestämde sig för att skriva en bok om när hennes son valde att gå till förskolan i storasysters urvuxna sandaler. Sedan bad hon sin man Martin Hedvall illustrera. Resultatet blev en bok utmärkt som underlag för diskussioner om vad man får och inte får som pojke och flicka. Och om det verkligen måste vara så.

 

 

”Visst kan arbetet med jämställdhet och varje individs rätt att utvecklas, utan könsnormerande begränsningar, börja med en berättelse med så vardagligt med ändå laddat innehåll. …Både förskola och skola har i uppdrag att arbeta med genusfrågor. Man kan mycket väl börja med en berättelse av det här slaget!”
Annika Malm, BTJ-häfte nr 12, 2007

 

”Vad händer när en kille tar på sig sin systers rosa sandaler? Ja, är han en cool typ som kan ge svar på tal, blir det som han har på fötterna pojkskor rätt och slätt. Betydelsen av yttre könsattribut, till exempel genuskodade färger, tas upp i bilderboken Sandalerna av Anna Hedvall och Martin Hedvall … Berättelsen om pojken som inte bryr sig om att han blir retad för sina rosa skor lever utan tvekan upp till krammärkningen.” Lena Kåreland, SvD

 

 

 

Ålder: 3 – 8 år

 

 

 


Copyright 2009 Elftesteget.se